Khamis, 4 Jun 2009

Gandhi The Movie

menonton movie sewaktu kuliah..memang menyeronokkan.... sewaktu movie di tayang kan..aku takkan datang lewat...takot ketinggalan...takkan tidur juga..mata cerah

movie pertama adalah Mahatma Gandhi... bosan? best..maybe aku tak tonton cite ni kalo bukan ditayangkan dlm kuliah hehe..sebab masuk dalam exam..



Mohanandas Gandhi nama sebenarnya..ada lagi panjang..tapi aku tak ingat...beliau adalah lawyer..yang pergi ke afrika selatan..tapi aku tak tahu untuk ape..lupa lah..semasa disana..orang2 orang berkulit gelap termasuk orang2 india di anggap kelas kedua selepas orang2 kulit putih..mereka tak dapat hak2 yang sepatut nya...dalam kelompok kecil itu lah gandhi memperjuangkan hak-hak kelas kedua tersebut..penuh dengan liku2 yang mendebarkan..sebab nya..org kulit putih itu sangat ego dan zalim..ish

selepas berjaya..beliau pulang ke kampung halaman..masih lagi memakai kot dan kemeja..smart...(tiba-tiba aja). beliau disambut dengan meriah..dianggap hero semasa di afrika selatan itu. namun sanjungan itu tidak membanggakannya setelah melihat kemiskinan yang melanda masyarakatnya..beliau sedih melihat masyarakatnya ditindas sebagai kelas kedua di negara sendiri.. sewaktu itu india dijajah oleh british... ramai yang tidak makan..duduk di kaki lima jalan..di hina..di tipu oleh tuan tanah.. tiada bantuan kesihatan....dan sebagai nya

beliau mulakan dengan memberikan ucapan yang membakar perasaan dan semangat orang-orang india..kemudian kene masuk lokap atas tuduhan bawak pengaruh songsang...pastu banyak betol beliau masuk jail..2nd home katanya..kesian

beliau mula memakai hanya sehelai kain..dan suka duduk bersimpuh..bila masuk jail saja..orang2 india marah..wat tunjuk perasaan..(kerana Ghandhi telah menyatukan mereka)..british mula ketaq..cuba sekat sana sini..

pelbagai pendekatan psikologi yang di praktikkan oleh gandhi..beliau tak suka pendekatan cara kekerasan..beliau banyak menggunakan psikologi.. tetap tak putus asa walaupun asek kene jail..kene pukol...

beliau amat sayang kan isterinya..berkahwin pada umur 13 thn.. (wowowo). jahit baju sendiri..boikot barangan barat...macam2 lah.

akhirnya..mereka merdeka.... tapi muncul pula konflik Hindu bergaduh dengan Muslim (sampai bunuh2) .. gandhi kecewa sangat bila bergaduh macam ni.. beliau berpuasa (dalam paper Gandhi- fast to death.. ) dia tak kan buka puasa selagi pergaduhan tak selesai... sampai macam nazak dia ni...pelbagai usaha dijalankan untuk menyatukan semula..kembali aman selepas itu..sebab semua rakyat india sayang Gandhi..nak dia makan.. Gandhi pun makan..minuman pertama oren juice.. kemudian beliau makan dengan maulana (muslim) tanda satu padu.

baru je habis puasa.. baru je boleh jalan.........beliau mati dibunuh......kene tembak.. ape lah...sad ending betol

duration cerita ini adalah 4 jam..agak nya kot..lupe...(sume lupe).. Warganegara India mengingati Gandhi dengan berpuasa pada hari ulang tahun kematiannya...hmm..kan?..lupa lah...(ini pengetahuan am saja). Mahatma = Great soul


cite ini masuk exam..he..boleh kah aku jawab +p

5 ulasan:

~miszirdawaty~ berkata...

ehem2.... gandhi mmg menyeksa diri.
dia xsOkong apartheid kt s.africa tuh.
haha~

pas2, dia terapkan nilai keharmOnian.
lalala~

Nene Matahari berkata...

gandhijiii!!!

hahahaha!

joegrimjow berkata...

die mmg manusia hebat

Firol berkata...

Siapa yang akan berjuang dalam kaum tu kalau tak kaum tu sendiri...

CubicleMind berkata...

ooo ni kena masuk dalam my list of "movies yang anda patut tengok sblum mati".hahahah