Selasa, 6 April 2010

Hina sungguhkah RAFIQIN DARWISY

Siapa kah beliau


budak ini telah menulis status di FB


‘Al-Fuck to Din Beramboi’


Bila baca memang marah. sebab pertama menghina surah al-Fatihah, dan sebab kedua menghina orang yang dah meninggal dunia


Add Image

Dia, seorang budak yang baru berusia 13,14, paling tua pun 17 tahun mungkin. tapi wajahnya memang budak kecik lah. yang otaknya tak panjang. masih dalam fasa mahu kenal dunia, fasa mudah terpengaruh. fasa nak nampak hebat dan cool. orang anggap dia - budak jahat, murtad, tak ada agama..budak yang kompem akan masuk neraka sebab status tu je.


ADA yang cakap. Itu bukan budak.. tapi orang menyamar. ENTRY INI DITULIS, DENGAN ANGGAPAN ITU BUDAK 14 THN.


disebabkan status di atas, ade fan page untuk dia. Fanpage membenci dia di FB. lebih 10000 orang jadi fan.

dah 2,3 hari jugak aku pendam menda ni. tapi bizi nak menaip. aku geram.. bukan geram dengan dia. tapi aku geram dengan orang2 dewasa, atau lebih tua. yang pastinya lebih panjang akalnya. lebih matang dari dia..


kalau nak menegur status dia tu mungkin patot buat. ya.. memang patot. tapi kalau sampai buat fanpage membenci dia. ITU MELAMPAU!! Kutuk dia.. hina dia macam hina areal sharon pulak… itu saudara Islam kita. dia bukan fasha sandha, awal, memey, linda onn (nape bnyk pompuan). budak kecik de… tak same kuat dengan artis2 besar panjang tu


SEKARANG DIA BUAT LAPORAN POLIS . sebab fanpage itu.. (fanpage tersebut tlh ditutup) .. aku yakin. dia akan jadi makin teruk...


macam tu cara kita mengajar anak2 mentah? patot lah makin teruk masaalah sosial.


Adik aku pernah menangis mengadu pada aku. waktu tu dia hantar status pada fanpage :1juta benci AF.


‘ kalau tak suka tak payah tengok’


ramai kutuk adik aku.aku pun sampai nangis tengok kutukan tu. kalo ade fanpage untuk adik aku. mahu saman orang yang buat tu.. eh tak. aku nak pijak lenyek2..


paling akhir ( aku geram, mahu berjela3 nanti)


Cukup kalau fikir. Jika Rasulullah S.A.W ada dikalangan kita

  • apa perasaan Baginda jika lihat kita layan adik tu macam ni?
  • Apa tindakkan baginda untuk didik adik itu

Baginda mencintai kanak2


jika kita nak bercakap, nasihat seseorang . sila lihat – jantina, umur, pendidikan, persekitaran, anak nombor berapa, tahap fahaman agama


susah kan?oleh itu. JANGAN MELULU. takot dalam kita tak sedar. kita dah jadi ORANG YANG KEJAM.


Maaf kan dia… sayangkan dia. Cukup mendoakan dia, agar dia jadi saudara Islam kita yang baik.


wallahualam



11 ulasan:

sI tEDI berkata...

lain kali fikir dulu sebelum berbuat sesuatu!

dia sama sahaj macam fasha sandha.. beragama Islam! :)

ainShahajar berkata...

memang betol. fikir dulu sebelum buat sesuatu

dia memang salah. tak dinafikan

tapi adakah betol cara kita? cara orang yang buat fanpage benci dia

jgn smpy kita sama level dgn dia

wallahualam

Tanpa Nama berkata...

erm...
pada saya..
cuma ingat 1 bnda..
jgn pikir hnya kita hidup di bumi ni...
bukan semua manusia berfikiran mcm kita...

mcm kes adik ain tu..
die sndri cari nahas masok kandang harimau..
kan da tulis '1juta benci af'..
mang ta bole la die nak cakap mcm tu even btol ape die ckp..
1 juta nak compare sorang..
mmg akan kene terok la..

kes budak tu pulak..
die kene fhm majoriti user fesbuk org tua..
org tua y menitik beratkan soal agama..
mcm kes kite letak gambar kite ngn pasangan.. kite rase itu normal.. org2 tua kata???
pd sy walao budak tu br 14 tahun.. br belajar nak nmpak cool..
ape y die buat tak padan dgn umur..
14tahun.. da pndai beza baik buruk.. dah mumaiyiz..

kdg2 y lbh tua ni.. kalah dgn perasaan.. marah..geram..
maklumlah tua.. emotional org kata..

masalah sosial ain rasa akan terhenti ke kalau fan page tu tidak diadakan??
sebelum zaman fesbuk lg.. sosial case mmg jd perhatian..
jd ape y user fb buat tu btol..
mgkin lpas ni.. ada y terpikir nak buat mcm rafiqin darwisy akan terpikir mngkin mereka akan dpt kesan y sm mcm rafiqin.. jd niat tu terhenti..

::cuma pandangan saya..=)

ainShahajar berkata...

thanks pandangan tersebut saya terima

=)

Budak2 memang tak fikir panjang. itulah dia.

~miszirdawaty~ berkata...

erm, kita taw pikir yg mn baek n buruk.
sgt setuju ngn ko ain.
melentur buluh biar dr rebungya.

btol kah itu?

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
nor ain shahzana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
nor ain shahzana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Kyuubi_85 berkata...

rasanya budak ni tak siuman kot. atau mmg kurang didikan. parents biasa buat benda mcm tu depan dia. kalau x takan budak hingusan mcm dia ni berani ckp benda mmcm ni.

ainShahajar berkata...

put- ntah lah..budak2 ni lain sket cara nak mengajarnya.

kyuubi - kurang didikan itu memang betol. skang ni apa2 pun masyarakat memang main peranan. masing2 pk kubur sendiri, mane boleh.

anon - aku terpaksa padam. aku tak perlukan kata2 kesat disini
pada aku, mendidik bukan dengan kekerasan, kata2 kesat. nanti anak tu lagi teruk