Khamis, 25 Mac 2010

Terima kasih ya Allah. terima kasih semua! =)

Fakta - ain suka tengok kucing. tapi sangat takot nak pegang

fuhhhh tarik nafas dalam2, tenang ain. tenang.. aku gembira.. bahagia

semalam aku amat tensen. hu.. tak.. minggu ini aku amat tensen. benar

Allah turunkan hujan, sebab nak hadiahkan pelangi yang indah =)

Ringkasan projek (mari berkenalan sikit)

ade lah dalam 3 bulan. atas bantuan kawan2 lab juga. berusaha untuk mendapatkan, mengkompemkan adakah enzim farnesol dehidrogenase ada dalam daun kesum? (kenapa nak cari. banyak manfaatnya nanti insyaallah)

aku punya sample, sample yang cuba didapatkan dengan menggunakan pelbagai method (lebih 10). tanpa rujukan yang padu. sebab ini kajian yg baru..

hantar ke GCMS (Gas chromatography-mass spectrometry) untuk kompemkan product (hasil dari pengoksidaan enzim) ada atau tidak

alhamdulillah~ ada! tapi sikit sangat. selepas ini aku kene betol2 optimizekan

dan sekarang ni aku kene kurang2 kan gembira. sebab banyak menda berkenaan lab aku tak pakar lagi. banyak yg aku buat silap masa lab.huhu. kena start balik dari awal. =)

-= semua orang macam tu kan. yang membezakan cuma bidang. tapi usaha, dan kesukaran, tetap sama.


7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

beauty with brain ;-)

ainShahajar berkata...

erk.

menambahkan kegembiraan saya =)

tengkiu!!

seorang AKU berkata...

wahh. amek sains ke??

AidaN aMoy eTuc berkata...

good2 ain..
pasnie jgn sdey2 lagi...
mmuaahhhh~

~miszirdawaty~ berkata...

erm, 3bulan kO da start prOject.
ak nh hampeh.
isk~

zeqzeq berkata...

selamat mengkaji, kalau jumpa sila buat DEBU serai kayu pulak.atau daun serai ,daun limau purut ker?

ainShahajar berkata...

seorang aku- hehe.. tgh jadi RA +)

nadia- mmuaah kamu jugak.. takmo sedey2 dah..hehe

misz - nape ? rezeki.. aku pun tak tahu weh jap lagi macam mana

zeqzeq - hehe.. insyaallah, akan dipertimbang kan