Isnin, 15 Mac 2010

aku cuma risau..

aku cuma risau.. (siapa aku nak risau)


aku menyukai komen dari En.myn.

tujuan aku membuat entry tersebut. bukan sebab untuk memburuk2 kan, mengutuk atau apa sahaja yang negatif. entry tersebut nampak bias pada kaum perempuan. sebabnya aku biarkan tergantung. sebabnya semua sudah tahu point2 kenapa perempuan sudah semakin naik. dan akan menurun semula sebaik sahaja menghayunkan buaian.

dan macam jangkaan. aku di buzz pada YM aku ni. memberikan bukti2 menghakis point2 aku tadi. point yang akui bercampur baur antara baik dan buruk...hehe

Alasan aku

1.negara Islam. pemimpinnya perlulah lelaki. lelaki yang bijak bukan sahaja dari segi kemahiran. tapi juga dari segi akademik. bijak dari sudut agama. sebab nak memimpin… tak perlulah katakan tidak pada situasi sekarang yg semakin kurang kualiti berbanding dahulu, bebanding zaman2 anda. zaman2 mak ayah kita. kenapa?

2.pengalaman aku menjadi fasilitator, cingu tuition. memang merisaukan bila tengok bakal2 pemimpin kita. ya, mereka belum matang. bila dah matang, pandai fikir. mereka boleh la berjaya.. jadi pemimpin yang baik pada negara. elok dan kaya raya. adakah?

3.tapi bila aku baca biografi tun mahathir, Tan Sri mokhtar al-bukahry, chef wan, Dato shekh muszaphar, even rosyam nor sekalipun. biarpun tak semua mereka bermula dengan pelajaran yang baik mereka berjaya sekarang. sebab didikan sempurna sejak kecik. semangat sejak kecik. kesusahan sejak kecik. tapi zaman sekarang

4. perkara yang tak boleh dibiarkan. kita lebih suka pada aktiviti budaya pembodohan..

1. malas. (negatif)

2. banyak video game (negatif)

3. terlalu kacak sampai ramai awek (negatif)

4. tak suka membaca. suka kemahiran (positif)

5. lebih suka memasak untuk jadi chef (positif)

6. meminati maria ozawa dan katun hentai (negatif)

7. tak kesah kalau pompuan lebih pandai. tak tercabar langsung. redha. (negatif)

8. kalo pompuan pandai pun, dorang ramai. lelaki sikit. busuk2 laki pun, laki tetap laku untuk diajak kawen. (negatif)

point2 ini bukan semuanya negatif. tapi mejurus kepada penyebab yang menyebabkan akademik yang lemah dan menyebabkan bidang profesional makin kurang dapat pada lelaki..aku lupa nak highlight kan.haha.. aku akui. aku juga khilaf.. =(

p/s- mungkin.. sebab aku bercampur dengan masyarakat di Universiti, juga dgn org2 bisness… kemudian.. bercampur lagi dengan mat rempit ( yg baik), lepasan spm+ pmr. dapat aku lihat dengan jelas perbezaan pemikiran mereka.. jelas.

-aku mencintai Rasulullah, mengkagumi khadijah dan aisyah... aku bukan anti lelaki. aku penyayang orangnya. =p

7 ulasan:

zeqzeq berkata...

bila dah jumpa nanti..hilang lah

ainShahajar berkata...

maksud encik zeq zeq adalah?

Firol berkata...

lain orang lain pendapat..ni baru hang belajar belum masuk dunia kerja berkawan dengan org kerja...

ainShahajar berkata...

hehe.. saya dah kerja lah en. firol.. tapi baru je kerja..

tengkiu =)

JMR berkata...

kesian kan kalo btol2 dia..ilang sorg lg bintang yg berbakat..

Anon Cumil berkata...

oh...adakah menjadi kacak itu negatif???
kesian aku...ahax... :P

ainShahajar berkata...

JMR - salah tempat lah.hehehe tq

anon cumil - sejauh mana menggunakan kekacakan tersebut.